Roima – VANKKA TAUSTA, KOKEMUS JA JUURET

Roima Intelligence Inc. on melko tuore nimi markkinoilla, mutta yrityksellä ja sen tekijöillä on juuret syvällä ja osaaminen kohdallaan mitä tulee kokemukseen suomalaisesta valmistavasta teollisuudesta ja logistiikkaosaamiseen. Mikä on tarina Roiman (ROImachine) brändin takana?

Roima Intelligence Inc ja ROIma-brändin synty

Espoossa majaansa pitävä pääomasijoitusyhtiö Korona Invest alkoi tutkia suomalaista valmistavaa teollisuutta ja totesi nopeasti, että markkinoilla on liian paljon pieniä ohjelmistoyrityksiä palvelemassa tätä teollisuudenhaaraa. Tämän johtopäätöksen pohjalta alettiin suunnitella markkinoille suurempaa tekijää. Tuottavuuskumppania, jolla olisi kyky ja resurssit palvella suurimpiakin suomalaisia teollisuusyrityksiä kotimaassa ja tukea näiden ulkomaan toimintoja.

Tämän hankkeen aluksi Korona lunasti itselleen osake-enemmistön Oy Delta-Enterprise Ltd.:stä toukokuussa 2014 ja uudelleenbrändäsi yrityksen Roima Intelligence Inc:ksi saman vuoden joulukuussa. Tuohon aikaan yrityksellä oli 30 työntekijää ja 3 miljoonan euron liikevaihto.

Tämän jälkeen yritys on kasvanut suunnitellusti ja Korona on ostanut neljä yritystä lisää Roiman sateenvarjon alle. Done Software Solutions, Lean Forward, Lean System ja Modultek ovat nyt osa Roimaa. Vuoden 2016 kesäkuussa Roimalla oli 142 työntekijää ja 16 miljoonan euron liikevaihto, joka on tukeva lähtökohta tulevalle kasvulle.

Yritys on nyt sellaisessa kuosissa, että sillä on tarvittava osaaminen, henkilöstö, tieto ja kokemus palvellakseen Suomen suurimpiakin yrityksiä ja tukeakseen näiden kansainvälistä tuotantoa ja sisälogistiikkaa.

Todisteet

Roima on nyt 2 vuotias ja silti kokenut konkari. Jo nyt on selkeästi nähtävissä että suunnitelmamme yritysten tuottavuuskumppanina toimii! Roima on solminut useita suuria sopimuksia ja myös aloittanut näiden toteutuksia. Löydät kuvauksia näistä menestystarinoista verkkosivuillamme.

Taustat kunnossa

Vaikka Roima brändinä syntyikin 2014, on sillä syvät juuret ja laaja kokemus suomalaisesta teollisuudesta. Katsotaanpa viittä yritystä, joista tuli Roima Intelligence Inc. ja näiden yritysten taustoja.

roima-development

Toiminnanohjausliiketoiminta (Lean System)

Suuri osa nykyistä liiketoimintaa on Lean System, joka hankittiin Tieto Oyj:ltä.

Lean Systemin juuret ovat Dialogos-Team Oy:ssä, joka perustettiin vuonna 1988 Helsingin Teknillisen Korkeakoulun tutkimuksen spin-offina. Yritys lanseerasi ensimmäiset kaupalliset tuotteensa (suunnittelu- ja optimointityökalut, jotka nykyään tunnetaan nimellä Balancer Suite) vuosina 1989-92.

Tämän jälkeen yritys toi markkinoille ensimmäisen version Lean System tuotannonohjausjärjestelmästä, josta tuli koko ketjun kattava työkalu tilauksesta laskutukseen ja materiaalitarpeista ostolaskutukseen.

Spontel osti Dialogos-Team Oy:n 1991 ja yritys jatkoi osana TKN-Networkiä, Spontelin IT-brändiä. Vuonna 1993 Spontel myi koko TKN-Networkin, mukaan lukien Dialogos-Teamin VTKK:lle. Noina vuosina aloitettiin Lean Systemin ensimmäisen sukupolven kehitystyö.

Vuonna 1996 VTTK sulautettiin Tietoon (tuolloin TT-Tieto). Samalla Lean System määriteltiin liiketoiminnan ainoaksi brändiksi ja tuotealustaksi. Lean System asemoitiin keskikokoiseksi ERP-ratkaisuksi valmistavalle teollisuudelle ja teollisuuden palveluyrityksille.

Vuodesta 1996 vuoteen 2015 Lean Systemiä kehitettiin systemaattisesti vastaamaan keskikokoisten teollisuusyritysten muuttuviin vaatimuksiin. Vuonna 2013 tuote positioitiin myös toiminnanohjaustyökaluksi. Uusia merkittäviä tuoteversioita on lanseerattu vuosittain.

Roiman tuote- ja palveluvalikoimassa Lean System löytyy ERPTools-osiosta. Sitä kehitetään kaikilla osa-alueilla, painopisteen ollessa valmistuksenohjauksessa ja teollisuuden palveluliiketoiminnassa.

Palveluliiketoiminta (Lean Forward)

Lean Forward Oy perustettiin 2005 Tampereella vastaamaan Lean Systemin asiakkaiden kasvaviin tuotannonohjauksen palvelutarpeisiin. Vaikka Lean Forwardin painopiste yrityksenä on ollut palvella Lean Systemin asiakkaita, on yrityksen konsulteilla myös kokemusta ja tietoa muista ERP-järjestelmistä kuten IFS:stä, Digia Enterprisestä ja CGI V-10:stä.

Tämä mahdollistaa Roiman palvelut asiakkaittensa vaatimusmäärittelyssä, arkkitehtuuri- ja teknologiavalinnoissa sekä toimintojen suunnittelussa. Ja tietenkin projektien menestyksekkäässä toteutuksessa.

Lean Forwardin konsulttien teollisen taustan ansiosta yritys on voinut tarjota kehittyneitä tietotaitoon perustuvia palveluita Lean Systemin käyttäjille sekä myös toiminnanohjauksen asiantuntija-, koulutus- ja kehityspalveluita. Laaja ja käytännönläheinen kokemus lattiatason toiminnoista sekä myynnin ja tuotannon suunnittelusta kuin myös tilauksesta toimitukseen -prosesseista antaa asiakkaillemme vastauksen kysymykseen ”kuinka teemme ja hoidamme sen järjestelmissämme?”.

Sisälogistiikka (Done Software Solutions)

Tämän seinäjokelaisen yrityksen juuret ulottuvat peräti vuoteen 1978 saakka ja kauhajokelaiseen yritykseen nimeltä Teknillinen Toimisto Esko Salo Ky. Jo muutama vuosi yrityksen perustamisesta Esko Salo laajensi toimintaansa ja aloitti sisälogistiikan avaimet käteen –ratkaisujen toimittamisen myös ulkomaisille asiakkaille.

90-luvun alussa Esko Salon työntekijät jatkoivat sisälogistiikan liiketoimintaa Fidaco Logistics Oy –nimen alla. Monet Roiman pitkäaikaisista sisälogistiikan asiakassuhteista pantiin alulle jo tuolloin ja yhteistyö monien kanssa jatkuu edelleen.

Vuonna 2000 Fidaco liittyi Done Software Solutions Oyj:hin ja yrityksen nimeksi muutettiin Done Logistics. Huhtikuussa 2009 Done Solutions muutti nimensä Revenio Group Oyj:ksi. Vuonna 2010 Intralogistics Softwaren liiketoiminta muutti nimekseen Done Software Solutions ja jatkoi toimintaansa itsenäisenä yrityksenä keskittyen FidaWare-tuoteperheeseen. Roiman tuote- ja palveluvalikoimassa sisälogistiikan ratkaisut kulkevat nimellä WMSTools.

MES-liiketoiminta

Roiman MES-liiketoiminnan juuret ovat Oy Delta Enterprise Ltd:ssä, joka perustettiin 1989 ja joka painottui sähkö- ja mekaaniseen tekniikkaan sekä suunnitteluun. Pian yritys alkoi toimittaa automaatioalan (LC&SCADA) palveluita, josta tuli pian yrityksen pääasiallinen liiketoiminta 1990-luvulla. Syvällinen automaation ja laiteintegraation osaaminen on edelleen yksi Roiman asiakkailleen tuottaman arvonlisän kulmakiviä.

2000-luvun alussa yritys muutti painopistettään uusille liiketoiminta-alueille kuten teollisuuden IT- ja konenäköratkaisuihin. Ensimmäiset räätälöidyt järjestelmät saivat pian jatkoa laajoista MES-ratkaisuista, jotka pohjautuivat kaupallisiin MES-alustoihin. Tämä aloitti yrityksessä uuden aikakauden ja näistä ajoista lähtien MES- ja konenäköratkaisut ovat olleet olennainen osa yrityksen liiketoimintaa. Maailmanluokan ratkaisuiden asiakkailleen toimittamisen lisäksi yritys on myös auttanut konsulttipalveluidensa avulla asiakkaitaan valitsemaan näiden toimintoja parhaiten palvelevat arkkitehtuurit ja teknologiat.  Roiman tuote- ja palveluvalikoimasta löydät MES/MOM-alueen ratkaisut nimellä MOMTools.

Tuotehallinta-liiketoiminta

Kesällä 2016 Roimaan liitettiin porilainen, vuonna 1989 perustettu Modultek Oy. Saimme joukkoomme 40 ammattilaista, joiden erityisosaamista on nimikkeet, tuotetiedot sekä datan laatu – niiden parantamiseen ja hallintaan liittyvä ohjelmistokehitys ja palvelut. Asiakaskunta on valmistavassa teollisuudesta, jossa tuotetietoja hallitaan Modultekin SolidPDM ja Aton –ratkaisujen avulla koko tuotteen elinkaaren ajan, sekä yrityksen sisällä että haluttujen sidosryhmien kesken. Tuotetiedot linkittyvät toimitusketjuun, joten Aton on hyvin integroitu muihin liiketoimintajärjestelmiin.

Modultekin pisimmät asiakassuhteet ovat kestäneet koko yrityksen toiminnan ajan. Asiakkaat ovat saaneet vaikuttaa tuotteiden kehitykseen, minkä ansiosta tuotteet vastaavat juuri oikeaan asiakastarpeeseen. Aton ja SolidPDM ovat pitkäaikaisia alan markkinaykkösiä Suomessa (CAD/CAM-yhdistyksen markkinakysely).

Modultek oli Suomen ensimmäinen yritys, jonka asiantuntijat suorittivat ISO 8000 Master Data Management sertifioinnin. Vuonna 2005 yritys alkoi asiakkaiden toiveesta kehittää ratkaisuja myös datan laadun parantamiseen. Tuloksena syntyi CodeMaster, joka on sittemmin jalostunut kaupallisen tuotetiedon luomiseen, hallintaan ja jakamiseen.

Tuoreimpia innovaatioita Modultekilla on verkostossa tapahtuva tuotteen suunnittelu- ja valmistustietojen jakaminen päämiesten ja alihankkijoiden kesken. Siihen työkaluksi luotiin Product Information Cloud -pilvipalvelu. Modultekin ratkaisut tuotehallintaan löytyvät Roiman tuotepaletista PLMTools-nimellä.