APETIT CASE

apetit kastelu

Apetit pienensi vedenkulutusta Säkylän tuotantolaitoksen juuresprosessissa noin viidenneksen

Apetit Oyj on elintarvikeyhtiö, jonka missiona on tarjota kuluttajille paikallisiin raaka-aineisiin perustuvia, terveellisiä ja maistuvia ruokaratkaisuja. Konsernin liiketoiminta-alueita ovat pakasteet, kalat, öljykasvit sekä muut toiminnot.

Juuresprosessissa syntyvä jätevesi on rasite sekä ympäristölle, että kukkarolle. Nyt tehtaan kaikki jätevedet puhdistetaan Säkylän tehdasalueen omassa jätevedenpuhdistamossa.

Roiman toteuttamassa seurantajärjestelmässä vedenkulutus näytetään tuotannon työntekijöille havainnollisesti värein ja numeroin, jonka perusteella työntekijät voivat säätää vedenkulutusta oikealle tasolle. Aiemmin vain esimiehet seurasivat vedenkulutusta päiväkohtaisesti. Seurantajärjestelmän hankinnan lisäksi Apetit koulutti henkilöstöä ja kävi läpi juuresprosessin laitteet.

Säkylän tuotantolaitoksen vedenkulutus pieneni vuositasolla 18 prosenttia. Määrää voi havainollistaa mielessään kuvittelemalla 23 metriä korkean vesipatsaan jalkapallokentän päälle. Hankkeessa vesimassa madaltui 6 metriä.

Varsinainen hyöty syntyy jäteveden määrän pienentymisestä. Vuosittain laitos käyttää noin 150 000 kuutiota vettä, joka puhdistetaan käytön jälkeen Säkylän tehdasalueen omassa jätevedenpuhdistamossa. Syntyvä hyöty on ekologinen ja rahallinen.

”Tätä hanketta voi pitää onnistuneena. Koko toteutus perustui huolellisesti tehtyyn esitutkimukseen, jonka pohjalta tavoitetilanne määriteltiin ympäristöasioiden, IT:n ja liiketoiminnan näkökulmasta. Sovitut tavoitteet myös saavutettiin” kertoo Apetitin Tietohallintojohtaja Jari Varjo.

”Järjestelmän käyttöönotto meni hyvin. Meille toimitettu järjestelmä oli valmis suoraan käyttöönotettavaksi”, myhäilee valmistuspäällikkö Jorma Itäluoma.

Jaa tämä: