Vantaalla toimivan, vuonna 2005 perustetun Beneq Oy:n vuodet ovat olleet huikeaa menestystä. Nanoteknologiaan perustuvia pinnoituslaitteita ja teknologioita suunnitteleva ja valmistava yritys on lähes tuplannut liikevaihtonsa joka vuosi.

Vuonna 2008 Beneq palkittiin Helsingin Sanomien kasvuyrityskilpailussa parhaana Tulevaisuuden menestyjä -yrityksenä. Yritys on myös saanut tasavallan presidentin myöntämän kansainvälistymispalkinnon.

Tavoitteet heti korkealle

Jari-Pekka Tiesmäki on Beneq Oy:n operatiivinen johtaja ja yksi yrityksen kolmesta perustajasta. Hänellä on kirkas näkemys siitä, mihin yrityksen menestys perustuu:

”Ennen muuta huippuhyvään tiimiin. Alussa meillä oli erittäin hyvä kymmenen hengen ydintiimi. Sittemmin olemme rakentaneet firmaa maltillisesti ja onnistuneet rekrytoimaan lisää hyviä ihmisiä. Saamamme palkinnot ovat tuoneet hyvää mainetta, mikä on helpottanut rekrytointia. Uudet osaajat ovat tulleet taloon pääasiassa verkostojemme kautta”, Tiesmäki sanoo.

Nextrom Oy:stä 2005 irtautuneet Beneq Oy:n kolme perustajaosakasta päättivät heti yrityksen alkumetreillä tavoitella reipasta kasvua ja kansainvälistä menestystä. Kynttilää ei pidetty vakan alla, vaan porukalla päätettiin olla parhaita.

”Suunnitelmamme oli lähteä tekemään isoa firmaa. Tähtäsimme siihen, että olemme tulevaisuudessa sadan miljoonan euron yritys. Siitä tavoitteesta ei ole lipsuttu. Me perustajaosakkaat tulimme noin 300 miljoonan euron yrityksestä, josta me adaptoimme toimintamallimme. Alusta asti kaikki on perustunut 400–500 hengen yrityksen toimintatapoihin – tietenkin vähän pienemmässä mittakaavassa ja soveltuvin osin.”

Elintärkeä Aton-järjestelmä

Ison yrityksen peruja on myös se, että piskuinen Beneq päätti panostaa heti myös viimeisen päälle kunnollisiin tiedonhallintajärjestelmiin. Tiesmäki ja kumppanit olivat tottuneet jo Nextromissa käyttämään Aton-tuotetiedonhallintajärjestelmää. Hyväksi havaittu systeemi onkin ollut alusta asti Beneqin sähkö- ja mekaniikkasuunnittelun tärkeä työkalu.

Jari-Pekka Tiesmäen vastaus kysymykseen, kuinka tärkeä Aton-järjestelmä on Beneqille, on paljonpuhuva:

”Se on vain elintärkeä, ei sen enempää! Koko meidän selkärankamme on siellä. Jos tuo tieto häviäisi, tämä firma kaatuisi puolessa vuodessa. Siellä on kaikki – tai no, ehkei ihan kaikki, mutta kaikki laitteiden ja teknologioiden rakentamiseen ja myyntiin liittyvät asiat.”

”Toimivan tuotetiedonhallintajärjestelmän ansiosta tiedämme tarkalleen, mitä kullekin asiakkaalle on toimitettu. Myös laitteiden suunnittelun ja valmistuksen hallinta on siellä. Joka ikinen nippeli ja rööri. Laitteita ei yksinkertaisesti voi rakentaa eikä suunnitella ilman tällaista systeemiä. Järjestelmään on kirjattu jokainen prikka ja mutteri, joista jokaisella on oma koodinsa. Ja kun alamme tehdä seuraavaa laitetta, meidän ei tarvitse aloittaa alusta”, Tiesmäki konkretisoi.

Vaihtoehtona kaaos

Kuten edellä sanotusta saattaa ounastella, Jari-Pekka Tiesmäen viesti moisen järjestelmän hankintaa puntaroiville yrityksille on selvä.

”Tällaiseen järjestelmään kannattaa ehdottomasti satsata. Millä tahansa firmalla, joka aikoo vakavissaan tehdä bisnestä, pitää olla kunnollinen dokumenttienhallinta- tai tuotehallintajärjestelmä. Ilman sitä tuloksena on pelkkä kaaos. Minä en laittaisi senttiäkään rahaa yritykseen, jossa nämä järjestelmät eivät ole kunnossa.”